Usile – cartea de vizita a locuintei tale

Se spune ca usa este cartea de vizita a unei locuinte.

Dupa aspectul ei, culoarea, materialul din care este facuta sau starea in care e poti sa-ti faci o impresie despre cel care locuieste acolo. Iata de ce alegerea unei usi care sa ne reprezinte nu este o treaba usoara. Sigur, asta depinde si de bugetul pe care il alocam in acest scop. In randurile urmatoare vom incerca sa va usuram sarcina de a alege o usa care sa va multumeasca din toate punctele de vedere.prima clasificare a usilor este in functie de locul de amplasare: usi de interior sau usi de exterior.
Cele de interior se refera bineinteles la trecerile dintre camere si holuri. Cele de exterior se refera la intrarile in cladiri si case din exteriorul acestora. Hai sa discutam acum despre usile de interior. Ele se clasifica, la randul lor, nu atat dupa functionalitate, cat dupa design, aspect, materiale si forma. Dar sa le luam rand pe rand.Ca design, o usa de interior poate avea diferite variante. Exista modelul frantuzesc, cu cadrul de lemn si geam transparent sustinut de o retea de baghete. Exista apoi modelul traditional, in care usa este fara geam si poate sa fie sau nu impartita in doua sau mai multe panouri dreptunghiulare. O varianta aparte este usa realizata in totalitate din geam transparent sau sablat conform stilului modernist. Acestea sunt foarte trendy, insa necesita o mare atentie la manevrare, pentru ca nimanui nu i-ar placea o usa ciobita sau cu crapaturi.

Din punct de vedere al materialelor care intra in procesul de fabricatie, exista de asemenea o multime de combinatii. In mod traditional, materialul cel mai utilizat este lemnul. La acesta se pot adauga fete furniruite sau din PAL si MDF. Asa cum aminteam mai sus, sticla intra in lista materialelor utilizate la confectionarea unei usi. O data cu intrarea tamplariei PVC pe piata autohtona, au aparut si primele usi realizate pe baza acestei tehnologii. Usile din tamplarie PVC folosesc feroneria specifica acestui material, avand in plus o rezistenta mare la uzura.

Ca usile au o forma dreptunghiulara nu este un secret nici pentru un elev de clasa intai. Explicatia e simpla: este adaptata functiei pe care o are, anume de a permite accesul unei persoane intr-un interior sau in exteruir. Formele rotunde si ovale sunt folosite doar la decorarea usilor. Putem intalni arcade rotunde in partea superioara a usii sau geamuri ovale, caci imaginatia omului nu are limite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *