Cum alegem usile de interior?

Usile de intrare si de interior au rolul principal de a ne oferi siguranta si intimitatea de care avem atat de mare nevoie. Totodata, daca le alegem corect, ele pot contribui intr-o mare masura la infrumusetarea locuintei. Altfel spus, designul unei usi poate schimba radical aspectul interiorului.

Trebuie sa recunoastem ca, pentru multi dintre noi, alegerea usilor de interior inseamna multe batai de cap. In plus, oferta de pe piata de specialitate este atat de diversa, incat ne pune si mai mult in dificultate. Astfel, putem opta pentru usi simple, fara aplicatii si insertii, sau pentru modele mai speciale, personalizate, cu insertii din sticla, intarsii sau alte ornamente.
Pentru a ne simplifica aceasta sarcina, trebuie sa avem in vedere mai multe criterii, si anume:
1 In primul rand, usa trebuie aleasa astfel incat sa indeplineasca doua obiective principale: sa fie functionala, adica sa protejeze eficient, si sa fie decorativa, adica sa se integreze cat mai bine in decorul locuintei.
2. Un alt criteriu pe care este necesar sa-l luam in considerare atunci cand vrem sa achizitionam o usa de interior este cromatica finisajelor din casa. Practic, in functie de aceasta o vom alege si pe cea a usii si, implicit, esenta de lemn sau furnirul (natural, cirea, stejar, wenge etc.). Totodata, ne vom raporta si la nuanta pe care o are pardoseala, indiferent ca este vorba de parchet, gresie sau linoleum. Atentie! Pentru ca spatiul locuibil sa fie un tot armonios, nu trebuie trecuta cu vederea nici tamplaria de interior. Un alt element care ne va influenta alegerea il reprezinta mobilierul. Pentru ca amenajarea sa fie o reusita, este foarte important ca designul, textura si cromatica usii sa se regaseasca la piesele de mobilier. De exemplu, daca suntem posesorii unei locuinte de dimensiuni generoase, amenajata in stil clasic, putem apela la usi cu vitraliu, care vor da un plus de eleganta si rafinament interiorului. In cazul in care stam la bloc, iar apartamentul este decorat modern, cele mai potrivite sunt usile cu un design cat mai simplu, fara artificii decorative, preferabil intr-o nuanta deschisa.

Dar usa nu inseamna doar foaia de usa, ci si toc, balamale si manere. Ca atare, de la bun inceput, trebuie sa avem in vedere setul complet.
Foarte important! Deoarece montarea unei usi necesita de cele mai multe ori spargerea peretelui, ideal ar fi ca aceasta operatiune sa fie efectuata inainte de a zugravi sau de a aplica tapetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *